Ervaringen mystery shopper worden Op de foto een typmachine ter illustratie van het opmaken van een rapportage.

Mijn ervaringen met het worden van een mystery shopper

Eind vorig jaar ben ik gestart met mystery shoppen. Een leuke bijverdienste, maar vooral een leuke tijdsbesteding. Want, zoals je in dit blog zal lezen, moet je niet alleen voor de verdiensten gaan mystery shoppen, maar ook voor de ervaringen en dagjes uit die je hierbij aangeboden krijgt. In dit blog ontdek je mijn favoriete opdrachtgevers, wat de verdiensten van een mystery opdracht zijn en wat mijn ervaringen zijn met het worden van een mystery shopper!

Mystery shopper worden: waar begin je?

Als je even gaat Googlen vind je op internet allerlei opdrachtgevers een aanbieders. Hoe onderscheid je een goede opdrachtgever van een slechte opdrachtgever? Welke partij is betrouwbaar en betaalt daadwerkelijk uit? Vragen die ik in het begin ook had. En dan is het fijn als er een ervaren mystery shopper is, die je precies kan vertellen hoe de vork in de steel zit. Hieronder een lijst van drie opdrachtgevers voor wie ik inmiddels meerdere opdrachten heb uitgevoerd naar volle tevredenheid.

Ervaringen met opdrachtgevers

 • Laten we starten met mijn favoriet: Excap. Bij Excap heb ik tot nu toe verreweg de meeste opdrachten gedaan. Excap heeft een grote database aan klanten en elke week komen er nieuwe opdrachten online. De medewerkers zijn behulpzaam en altijd bereikbaar voor vragen. Voor mij voelde Excap vanaf dag 1 als betrouwbaar en toegankelijk. Daarnaast staan ze voor kwaliteit en betalen ze super snel uit. Meestal heb ik 1 tot 2 weken na het inleveren van de rapportage al het geld op mijn rekening!
 • Mijn tweede favoriet is HS Brands. Bij deze partij heeft in mijn regio tot nu toe iets minder opdrachten gehad. De opdrachten die ik heb gedaan waren echter prima. Bij HS Brands is de inlogomgeving wel sterk verouderd en het aanmelden en accepteren van opdrachten gaat wat omslachtig. Je moet na aanmelding en toewijzing bijvoorbeeld nogmaals per mail bevestigen. Vergeet je dit, dan gaat de opdracht alsnog naar een ander. Verder duurt de uitbetaling bij HS Brands iets langer. Gemiddeld zo’n 4 – 6 weken na het afronden van de opdracht.
 • Als laatste wil ik Multi Value benoemen. Ook een betrouwbare partij, maar de vergoedingen liggen hier wel iets lager voor een opdracht. Verder is Multi Value heel groot en zit er veel concurrentie op. Als ik mij hier aanmeld voor een opdracht, komt het regelmatig voor dat ik hem niet toegewezen krijg en de opdracht naar een ander gaat. De uitbetaling bij Multi Value is echter prima geregeld.

Aan wat voor mystery shop opdrachten kan je denken?

Je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een mystery shop opdracht over te vinden. Als je je aanmeld bij één van deze bovenstaande platformen, dan gaat er een wereld voor je open. Om je een idee te geven hier een korte lijst:

 • Treinreis met de Thalys (volledig vergoed)
 • Biosscoppbezoek
 • Kwaliteit van een busrit beoordelen
 • Een bouwmarkt bezoek
 • Een autozaak bezoeken
 • Online klantenservice bellen
 • Supermarkt bezoeken
 • Een online aankoop doen en retourneren
 • Restaurant bezoeken
 • Kapper bezoeken
 • Etc.

Welke vergoeding kan je verwachten?

De vergoedingen van het mystery shoppen lopen enorm uiteen. Belangrijk is sowieso om te vermelden dat je het ook niet altijd voor het geld moet doen. Voor sommige opdrachten krijg je bijvoorbeeld een kleine vergoeding, maar kan je wel een entree ticket of lunch declareren die je tijdens jouw mystery shop hebt gedaan. Zo ben ik laatst op locatie X (deze mag ik niet kenbaar maken) geweest voor een vergoeding van 12,50. Ik kreeg daarnaast echter ook mijn toegangsticket & lunch vergoed. De eindstand was dat ik een super leuk dagje uit had en een heerlijke lunch. Het gaat dus niet alleen om de pure vergoeding, maar ook om de ervaringen die je op doet, de plekken waar je komt én het geld dat je bespaard op jouw dagje uit.

Naast de vergoeding van ‘onkosten’ en entree tickets, krijg je ook een vergoeding voor het opstellen van de rapportage. Dat is in feite het geld dat je overhoudt. Deze vergoedingen hangen sterk af van de opdracht, maar liggen meestal tussen de 12,50 – 30 euro. Bij Muli Value heb echter ook opdrachten van 7,50 en 3 euro ertussen zitten.

Mijn ervaringen: tips en tricks voor beginnende mystery shoppers

Na een half jaar mystery shoppen heb ik al heel wat ervaringen opgedaan. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet:

 • Test meerdere platformen uit. Het kan zijn dat de ene opdrachtgever in jouw regio meer opdrachten heeft dan de andere. Zo is mijn favoriet Excap, maar ik weet dat er ook heel veel mensen heel blij zijn met Multi Value. Deze opdrachtgever heeft in mijn regio echter minder opdrachten. Test dit dus uit en meld je aan bij meerdere aanbieders.
 • Controleer twee keer per week het aanbod door in te loggen. In de mail krijg je lang niet alle opdrachten aangeboden en mis je de helft. Het loont om zelf op zoek te gaan.
 • Zorg dat je een zorgvuldig rapport opstelt. Controleer altijd op spelfouten en beargumenteer jouw antwoorden. Hoe vollediger jouw rapportage, hoe vaker jij wordt gevraagd voor andere opdrachten. Zo zijn er ook wel eens opdrachten met een flinke vergoeding en/of een unieke kans. Deze opdrachten komen echter niet online en worden vaak door de medewerkers zelf aangeboden aan ervaren en betrouwbare mystery shoppers. Werk dus aan jouw reputatie 😉
 • Plan meerdere opdrachten in dezelfde regio op één dag. Zo ben je één middag aan tijd kwijt en één keer reiskosten. Het maakt het doen van deze opdrachten meer de moeite waard. Je kan dan in één middag wat meer verdienen dan eenmalig 12,50.

Nog meer bijverdienen / Side hustles?

Met mystery shoppen kan je dus een leuk zakcentje bijverdienen. Vond je dit blog over mijn ervaringen met het worden van een mystery shopper interessant? Wil je nog meer bijverdienen? Of ben je op zoek naar iets dat je volledig vanuit huis kan doen? Misschien is enquetes invullen dan iets voor jou.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees meer over affiliate links.

Scroll naar boven