Hoe spaar je snel 1000 euro? Op de foto een afbeelding van een tracker met bijna alle vakjes ingekleurd. Deze spaartracker helpt je om snel 1000 euro bij elkaar te sparen.

Hoe spaar je snel 1000 euro bij elkaar?

In dit blog geef ik je antwoord op de vraag: hoe spaar je snel 1000 euro? Ik behandel echter niet de standaard tips als budgetteren en besparen. Deze zijn uiteraard ook belangrijk, maar die tips ben je waarschijnlijk al genoeg tegen gekomen op het internet. En wat doe je als er niets meer valt te besparen? Geen zorgen, ik heb een aantal praktische en haalbare tips voor je verzameld.

Waarom spaar je snel 1000 euro?

Bepaal allereerst jouw doel en maak deze visueel. Waarom wil je 1000 euro sparen? In Nederland zijn er helaas genoeg mensen die schulden hebben of geen buffer hebben. Een kleine noodfonds van 1000 euro is dan zeer welkom. Het kan echter ook zo zijn dat jij snel 1000 euro wilt sparen voor een vakantie of een trouwerij. Als je jouw doel duidelijk hebt, maak je deze visueel. Dit kan je bijvoorbeeld doen met spaardoel trackers, maar je kan ze ook gemakkelijk zelf tekenen.

Hang deze tracker vervolgens op en kleur bij elk mini stapje een nieuw vakje. Klink misschien een beetje dom en kinderachtig, maar dit werk gek genoeg wel. De voornaamste reden dat mensen hun doelen niet halen, is namelijk omdat ze deze niet opdelen in kleine stapjes en/of zich alleen focussen op het grotere geheel en deze kleine tussenstapjes niet vieren. Door bewust een momentje voor jezelf te creëren bij het behalen van een mini stapje, krijg je een boost motivatie en houd jij het sparen langer vol.

Spaar snel een leuk bedrag bij elkaar

Snel 1000 euro sparen als eerste noodfonds volgens Dave Ramsey

Als jij snel 1000 euro spaart voor een noodfonds en schulden hebt, dan is het interessant om je eens te verdiepen in de Dave Ramsey methode. Dave Ramsey, een bekende financiële goeroe, adviseert om zo snel mogelijk een noodfonds van 1000 euro op te bouwen. Dit noodfonds fungeert als een financiële buffer voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of een hoge dierenartsrekening. Vervolgens ga je vanuit daar starten met het aflossen van jouw schulden volgens de snowball methode. Ben je nog niet bekent met deze methode en wil je alle ins en outs weten? Raadpleeg dan zeker even de hierboven gelinkte website.

Praktische tips: Hoe spaar je snel 1000 euro?

Naast de basistips als budgetteren en besparen zijn er een aantal slimme truckjes waarmee jij ongemerkt extra geld kunt verdienen en in een korte tijd een leuk bedrag bij elkaar kunt sparen:

Extra geld verdienen met side hustle

Side hustle zijn een uitstekende manier om extra geld te verdienen naast je reguliere baan. Er zijn talloze mogelijkheden die je kunt overwegen, afhankelijk van de tijd en mogelijkheden die jij hierin kan stoppen.

 • Freelancen: Heb je een vaardigheid in schrijven, grafisch ontwerp of programmeren? Zet deze in om freelance werk te doen via websites zoals Upwork, Fiverr of YoungOnes
 • Schoonmaken: Misschien niet een hele populaire bijverdienste, maar als jij echt die 1000 euro bij elkaar wilt krijgen, dan zou ik deze zeker even overwegen. Een gemiddelde klus levert vaak wel 50 euro op, dus in theorie zou je voor die 1000 euro maar 20 keer hoeven schoon te maken (de kracht van opdelen en het voor jezelf mentaal behapbaar maken).
 • Mystery shoppen: een leuke bijverdienste naast je werk. Ik mystery shop zelf al een hele tijd en heb betrouwbare opdrachtgevers, tips en tricks voor je verzameld in een uitgebreid artikel over mystery shoppen.
 • Enquetes invullen: Dit kan je volledig vanuit huis doen. Het levert je geen vetpot op, maar elke euro is een euro (lees ook de kracht van kleine bedragen). In dit artikel over geld verdienen met enquetes lees je alles over de verdiensten en betrouwbare partijen.
 • Overige ideeën: Verder zijn er nog 1000den andere ideeën te bedenken waarmee je een extra zakcentje kan verdienen. Ben je bereid er iets voor te doen? Raadpleeg dan eens de site van ikbenjanmodaal.nl voor meer inspiratie.

Ongemerkt sparen met koopzegels

Koopzegels zijn een makkelijke manier om ongemerkt te sparen terwijl je boodschappen doet. Veel supermarkten bieden dit systeem aan, waarbij je zegels spaart bij elke aankoop. Zelf vind ik die van de Albert Heijn heel fijn, want het levert je ook nog eens een aardige rente op. Bij elke 1 euro die je uitgeeft, koop je een zegel voor 10 cent. Dat is in het begin even wennen, want je bent iets duurder uit met je boodschappen, maar ervaring heeft uitgewezen dat juist die kleine bedragen het sparen behapbaar maken. Als jij elke maand een groot bedrag weg zet is de kans veel groter dat je dit weer moet terugboeken. Al die kleine bedragen staan echter bij de Albert Heijn, totdat jij jouw koopzegelboekje uitbetaald. Daardoor is de verleiding kleiner om het terug te boeken.

 • Gebruik koopzegels consequent: Iedere keer dat je boodschappen doet, koop je ook een koopzegel. Voor je het weet, heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
 • Vul je spaarkaart volledig: Zodra je spaarkaart vol is, kun je deze inleveren en het geld op jouw rekening laten storen. Tip: laat dit geld niet bij de supermarkt staan. Ik laat elke maand een vol boekje uitbetalen en zet dit op de spaarrekening. Op die manier krijg ik er nog rente over en wordt je geld weer meer waard. Doe je dit consequent, dan haal je er een mooi bedrag uit!

Ongemerkt sparen met rond af en spaar via de bank

Veel banken bieden handige spaaropties aan, zoals het ‘rond af en spaar’-systeem. Hierbij worden je pintransacties afgerond naar het dichtstbijzijnde hele bedrag, en het verschil wordt automatisch op je spaarrekening gestort.

 • Activeer de ‘rond af en spaar’-functie: Vraag bij je bank of ze deze dienst aanbieden en activeer het. Het kost je nauwelijks moeite en je spaart ongemerkt.
 • Automatisch sparen: Stel automatische overboekingen in naar je spaarrekening. Kies een bedrag dat je comfortabel kunt missen, zoals 10 of 20 euro per week. Dit tikt snel aan zonder dat je het door hebt. Je kan ook elke week voor hele gekke kleine bedragen kiezen. Denk er maar eens over na hoe vaak je bijvoorbeeld denkt: voor deze 2,43 euro (of een ander klein bedrag) laat ik dit niet liggen. Ongemerkt kan je dat bedrag dan missen en zie je het bijna niet aan je saldo terug. Maak hier gebruik van en stel bijvoorbeeld in dat 1 keer per week een gek klein bedrag automatisch naar je spaarrekening gaat.

Rente op rente effect

Het rente-op-rente-effect, ook wel bekend als samengestelde rente, kan een krachtig hulpmiddel zijn om je spaargeld te laten groeien. Nu is de rente bij de Nederlandse banken op dit moment niet geweldig, maar er zijn nog steeds opties zoals de Bunq. Daarnaast kan je je ook verdiepen in bijvoorbeeld een buitenlandse bank met meer spaarrente. Durf je dit niet aan, dan krijg je in ieder geval bij een Nederlandse bank gelukkig nog wel iets. Het lijkt eerst super weinig, maar hoe hoger jouw spaarbedrag wordt, hoe meer rente je krijgt en hoe meer het sneeuwbaleffect in werking treedt.

 • Spaarrekening met rente: Zet je geld op een spaarrekening die rente biedt. Hoe hoger de rente, hoe beter.
 • Laat de rente staan: Haal de rente niet van je rekening, maar laat het staan. Hierdoor ontvang je de volgende periode rente over je oorspronkelijke bedrag plus de eerder verdiende rente. Dit effect zorgt ervoor dat je spaargeld steeds sneller groeit.

Cashback websites

Cashback websites geven je geld terug bij aankopen die je online doet. Dit kan een leuke manier zijn om extra geld te verdienen zonder extra moeite.

 • Meld je aan bij cashback websites: Websites zoals CashbackXL en ShopBuddies bieden cashback aan op aankopen bij vele bekende winkels. Ook Woolsocks is een aanrader.
 • Gebruik de cashback consequent: Elke keer dat je online winkelt, ga eerst via de cashback website naar de winkel. Het bedrag dat je terugkrijgt kan variëren, maar elke beetje helpt.

Ontdek de kracht van kleine bedragen

Kleine bedragen kunnen een groot verschil maken als je ze consequent spaart. Veel mensen onderschatten de kracht van kleingeld, maar elke cent telt en maakt het bedrag steeds groter. Dit is een gevoel dat je moet krijgen en misschien ook wel een stukje mindset. Als je constant denkt: voor die paar euro ga ik dit niet doen, dan saboteer je jezelf.

Ik weet dat niet elke Nederland het even breed heeft en dat voor sommigen het opzij zetten van 20 euro al een uitdaging is. Als dat voor jou het geval is, probeer dan eerst eens één van de bovenstaande tips en zet ongemerkt in een maand tijd 4 euro opzij. Je zal zien dat je steeds creatiever wordt, meer overzicht krijgt en dan ineens lukt het om bijvoorbeeld 10 euro te sparen!

Conclusie

Dit waren de tips voor de vraag: Hoe spaar je snel 1000 euro? Door een combinatie van bovenstaande tips toe te passen, zul je merken dat je snel vooruitgang boekt en spaar je ongemerkt die 1000 euro!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees meer over affiliate links.

Scroll naar boven