Drents Museum Assen

Museum Assen: Ontdek het Drents Museum en Poppenhuis (review)

Breng tijdens jouw trip een bezoek aan het Drents Museum in Assen, ontdek de geschiedenis van Drenthe en dompel je onder in het leven van een 18e eeuwse rijke familie. Het kan allemaal in Assen. Ik, al 7 jaar inwoner van Assen, was nog nooit in het Drents Museum geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. In dit blog neem ik je mee en geef ik je een kijkje in het museum en het verrassend leuke Poppenhuis.

Het Drents Museum en het poppenhuis in één

Ik startte mijn museumbezoek bij de hoofdingang van het Drents Museum. Je komt binnen in een grote witte ruimte waar je jouw toegangsticket kan kopen. Het gebouw van het Drents Museum zou heel mooi zijn, maar bij de kassa ziet het er vooral erg modern uit. Een kaartje kost op het moment van schrijven 15 euro. Je hebt daarvoor echter toegang tot het Drents Museum én het Poppenhuis. Iets waar ik nog niet van op de hoogte was.

Het Drents Museum in Assen

Via een grote witte trap daal je af naar het museum zelf. Het eerste gedeelte van het museum en de collectie wordt gepresenteerd in een zaal met vooral witte muren. Op de site is te lezen dat dit een bewuste keuze is. Doordat de muren zo clean zijn, zou de collectie beter uitkomen. Zelf vind ik het eerlijk gezegd zonde van het prachtige oude gebouw. Maar vooruit.

De collectie wisselt nog al eens. Op de site van het Drents Museum zie je precies welke tentoonstellingen er allemaal zijn of zijn geweest. Zo voorkom je teleurstellingen of weet je precies of de tentoonstellingen jouw interesse wekken.

Na de eerste zaal kom ik bij de brasserie uit. Vanuit daar kan ik doorlopen naar andere zalen, de statenzaal, een gang en de andere delen van het museum. Daar zie ik gelukkig ook het mooie oude gebouw tevoorschijn komen:

De Statenzaal is helaas tijdens mijn bezoek gesloten voor publiek, omdat deze is verhuurd. Helaas, deze zaal schijnt namelijk wel heel mooi te zijn. Je moet een beetje geluk hebben.

Brasserie de Pingo

In het Drents Museum bevindt zich Brasserie de Pingo. Als je een bezoek brengt aan dit museum, neem dan zeker de tijd om hier even te lunchen. De menu kaart is uitgebreid en er staan allerlei originele gerechten op. En lekker dat het was! Ik heb in tijden niet zo’n lekkere salade op gehad als de salade die ik hier kreeg. Qua allergenen zijn ze ook heel makkelijk: alles staat duidelijk op de kaart aangegeven en glutenvrij brood is bijvoorbeeld altijd aanwezig.

Een foto van mijn salade die ik heb gegeten in de brasserie

Museum Assen: Het Poppenhuis

Na mijn rondje door het museum en lunch ga ik naar het Poppenhuis. Hiervoor moet ik buitenom lopen en via een aparte ingang naar binnen. Hier moet je jouw gekochte ticket opnieuw laten zien.

Het Poppenhuis is ingericht als een soort interactieve tour. Bij de ingang mag je op een scherm jouw ‘pop’ kiezen. Dit is een fictieve inwoner van het huis die jou door het huis gaat rondleiden. Zo is er bijvoorbeeld de man des huizes, een jongetje, de huishoudster en de vrouw des huizes. In elke kamer komt de pop weer tevoorschijn en wordt hij of zij geprojecteerd op een spiegel. Zo kruip je echt in de huid van een inwoner uit de 18e eeuw en het dagelijks leven in die tijd. Een onwijs tof idee!

Het enige nadeel vond ik dat de verhalen die per kamer verteld werden soms net iets te lang waren. Ik ben niet iemand die snel snel door een museum wil lopen, maar op een gegeven moment heb je de kamer wel gezien. En dan is het vervelend als je nog 5 minuten moet wachten. Het andere nadeel is dat je bij drukte op elkaar aan het wachten bent. Zo kan ik bijvoorbeeld kiezen voor pop 1, maar het gezelschap achter mij voor pop 2. Daardoor moeten zij wachten als mijn video nog aan het afspelen is.

Foto impressie

De binnenkant van het Poppenhuis is prachtig en onwijs mooi gemaakt. Het geeft je een compleet beeld van hoe een huis er in die tijd bij een rijk gezin uit heeft gezien:

Ik heb nog veel meer foto’s gemaakt, maar het is natuurlijk leuker als je dit in het echt ontdekt en niet alles al vanaf internet kan zien ;). Daarom kies ik ervoor om niet alles in detail te delenn.

Tickets kopen voor het museum

Tickets kan je eenvoudig aan de kassa kopen, maar je kan ze ook direct online bestellen. Het is overigens aan te raden om van te voren even op de site van het Drents Museum te kijken. Zo weet je precies over er verbouwwerkzaamheden zijn, welke tentoonstellingen beschikbaar zijn en het laatste nieuws. Dit veranderd namelijk vaak.

Conclusie: Is dit museum een bezoek waard

Ik vond het een verrassend museum. Het is groter dan gedacht. De grootste verrassing voor mij was het Poppenhuis. Ik had geen idee dat we dit in het centrum van Assen hadden. Het idee van de interactieve tour, op de nadelen na, vond ik origineel en pakt leuk uit. Je bent in dit museum zo een middagje zoet, dus bij slecht weer is dit zeker de moeite waard!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees meer over affiliate links.

Scroll naar boven