di. mei 21st, 2024

Tropenbruid: de nieuwste roman van Susan Smit waarin liefde, depressie, de drang naar vrijheid en onderdrukking prachtig met elkaar verweven worden

Tropenbruid

Nederlands-Indië

Zoals velen wel weten is Nederlands-Indië het resultaat van de koloniale bezetting van Nederland. Er was heel veel pracht, praal en rijkdom, maar of we er als voormalig bezetter altijd even trots op moeten zijn, mag je zelf bepalen.

In het begin van de 17e eeuw werd het een kolonie van Nederland. De VOC was een grootmacht en Nederlands was rijk. Er was veel werk op de plantages en dit werk werd ingevuld door voornamelijk slaven. De inheemse bevolking was veelal arm, terwijl de Nederlanders genoten van luxe en rijkdom.

Na de pracht en praal tijd werd de VOC opgeheven, maar Indonesië bleef een kolonie van Nederland. Er ontstonden veeal onafhankelijkheidsbewegingen door de jaren heen. In 1945 werd Indonesië pas onafhankelijk verklaard.

Waar gaat Tropenbruid over?

In dit boek wordt, door middel van een fictief verhaal, de situatie in Batavia (1907) beschreven. Gedurende het verhaal wordt duidelijk hoe er wordt omgegaan met de inheemse bevolking en wat de rol van de Nederlandse bevolking is. Je maakt kennis met de gebruiken en etiquette die vanzelfsprekend worden geacht in die tijd.

De hoofdpersoon Anna reist af naar Batavia om daar te trouwen met een onbekende man. Anna is op zoek naar vrijheid. Wanneer Anna aankomt blijkt al snel dat haar man, Willem, een starre persoonlijkheid is en dat er in zijn gezin meer afgespeeld heeft dan de lezer in eerste instantie doet vermoeden.

Personages

Zoals gezegd, de hoofdpersoon van het boek is Anna. Anna is een weeskindje dat opgegroeid is in een weeshuis in Amsterdam. Al snel heeft ze te kampen met een duisterheid in haar hoofd, die van tijd tot tijd de kop op steekt. Ze weet niet goed hoe ze hier mee om moet gaan of wat het is. Hoe verder de lezer het verhaal induikt, hoe meer de lezer erachter komt dat het om een depressie gaat.

Anna haar zoektocht gaat vooral over vrijheid en geluk. In het weeshuis heeft ze van beide weinig gekend en dus gaat ze het avontuur in Batavia aan.

Anna wordt krachtig neergezet. Haar missie is duidelijk en haar depressie wordt zeer illistratief verteld. Knap hoe de gedachten op papier zijn gezet.

Vertelperspectief / schrijfstijl

Het boek wordt vanuit Anna verteld. Dit wisselt niet. De schrijfstijl is aangenaam. Het is een roman die vlot doorleest met niet teveel dure woorden. Mijns inziens precies zoals een roman hoort te zijn.

De personages maken een mooie ontwikkeling door in het verhaal en dat maakt het einde verrassend. Zo verandert de starre Willem, waardoor we als lezer een andere kant van hem te zien krijgen.

Conclusie

Deze roman is een absolute aanrader. Een mooie roman, die vluchtig wegleest. Het verhaal zelf is als een kabbelend beekje, maar de personages en de ontwikkelingen daarvan zijn intrigerend.

Wil je nog meer recensies lezen? Hier vind je bijvoorbeeld de recensie van het boek In Hechtenis

Door Lisanne

Hi! Mijn naam is Lisanne en op deze website schrijf ik over allerlei creatieve en lifestyle gerelateerde onderwerpen. Naast deze blog heb ik een bedrijf sinds 2020: Ownyourgoals. Ik houd van vakantie, vrijetijd en werk graag tijd- en plaats onafhankelijk. Mijn grootste droom is in het buitenland te kunnen wonen en werken wanneer ik dat wil.

Een gedachte over “Tropenbruid: een roman over liefde en depressie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *