di. mei 21st, 2024
De beste tips tegen acne

Om je heen zie je al die stralende gezichten. Je hebt al van alles geprobeerd, maar jij komt maar niet van die acne af. Naast dat het vervelend en soms zelfs pijnlijk aanvoelt maakt het je ook onzeker. Tijd voor jou om kennis te maken met dé 2 beste tips tegen acne.

Beste tips tegen acne: kort antwoord

Één van de beste en misschien ook wel meest vergeten tips tegen acne is exfoliëren met een goede exfoliant. Door te exfoliëren bestrijd je namelijk niet de acne zelf, maar de oorzaak daarvan. Exfoliëren geeft je op kort termijn een stralend gezicht.

Oorzaak acne

Het is belangrijk om eerst even heel kort te kijken naar wat nu precies die acne veroorzaakt:

Acne is iets dat vaak in de puberteit ontstaat en later weer afneemt, maar het kan ook langer aanhouden. De grootste oorzaak is een vette huid in combinatie met een te dikke hoornlaag die onder invloed van het mannelijke hormoon (adrogenen) ontstaan. De talgklieren produceren hierdoor meer talg en door de verdikte hoornlaag van je huid kan dit overtollige talg (vet) niet afgevoerd worden. De poriën verstoppen (talgklierafvoeren) en gaan ontsteken.

Om acne effectief te behandelen moeten we dit bij de kern aanpakken. De meeste succesvolle behandelingen bestaan daarom uit het reinigen van de huid en het verdunnen van de hoornlaag (zie tip 2!).

Tijd om te starten met de beste tips tegen acne! Vooral de 2e tip die ik met je ga delen is iets dat vaak vergeten wordt!

Tip 1: Weet welk soort acne en huidtype je hebt en koop het juiste product!

Dit gaat wellicht heel cliché klinken, maar voordat je ook maar begint met een product is het handig dat je eerst ontdekt welk soort acne je hebt en wat jouw huidtype is. De meeste middeltjes in de winkel werken namelijk op dezelfde manier, waardoor het vaak meer kwaad dan goed doet. Zo zijn de meeste producten gericht op het doden van bacteriën waarbij de rest van je huid het zwaar te voorduren heeft.

Of je denkt dat je een vette huid hebt, maar eigenlijk heeft je huid een vochttekort waardoor je huid juist meer vet gaat produceren.

Pak je een middeltje dat helemaal niet werkt bij jouw type acne of huidtype? Dan helpt het je alleen maar van de wal in de sloot.

Een vette of juist een hele droge huid?

Even een klein voorbeeldje. Zelf heb ik jarenlang met acne rondgelopen. Ook ik probeerde het één na het andere en volgde deze 1e tip in de beginjaren niet op. Ik kocht het één naar het andere producten tegen een vette huid en verbaasde mij erover dat mijn huid steeds vetter en vetter werd. Totdat ik, toen ik mij in dit vakgebied ging verdiepen, erachter kwam dat ik juist een hele droge huid heb en dat mijn huid ter bescherming extra talg was gaan produceren. Ik kocht bij de schoonheidsspecialist een goed product tegen een droge huid en het verschil was na een aantal weken zichtbaar!

Mijn advies is dus om je huid door een professional (schoonheidsspecialiste gespecialiseerd in acne) te laten controleren. Misschien een kleine dooddoener, maar alleen die kan je van goed en gedegen advies voorzien. Ga je namelijk zelf aan de slag met al die agressieve middelen, dan beschadig je meer dan je lief is. Niet alleen je puistjes, maar ook je huid drogen uit. Je huid gaat als tegenreactie meer vet produceren et voila… Je hebt het recept voor de ontwikkeling van nieuwe puistjes.

Tip 2: Bestrijd niet de acne, maar pak de kern aan door te exfoliëren

Exfoliant dermalogica. Dé beste tip tegen acne.
Dermalogica • Daily Exfoliant

Ik hoor je nu denken: ‘Maar wat kan ik dan wel zelf doen?’. En dat begrijp ik. Daarom is hier een tip die heel vaak vergeten wordt: Ga exfoliëren!

Exfoliëren is niets anders dan het verwijderen van dode huidcellen. Daarbij verdunt het ook de hoornlaag van je huid. Acne ontstaat namelijk vaak vanuit een verhoorningsstoornis. Dat betekent dat de dode huidcellen zich ophopen en dat deze laag van je huid veel te dik is. Daardoor kunnen de poriën gemakkelijk verstopt raken en ontsteken.

Wat je dus wilt is dit proces voorkomen door de hoornlaag van je huid te verdunnen én die dode huidcellen verwijderen. Dit kan je doen door dagelijks te exfoliëren.

Een exfoliant lijkt heel erg op de gewone scrub, maar ik raad je af om zelf aan de slag te gaan met wat zout. Een goede exfoliant bevat namelijk ook salicylzuur wat je hoornlaag dunner maakt. Daarbij is een ‘gewone’ scrub veel te agressief en absoluut niet goed voor iemand die last heeft van acne!

Exfoliëren moet je opbouwen

Exfoliëren is dus iets wat je zeker zelf thuis kunt doen. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat exfoliëren voor mij heel veel verschil heeft gemaakt. Mijn huid is minder dof, ziet er gezonder uit en de acne is aanzienlijk verminderd.

Wel is het belangrijk om dit op te bouwen. Een schoonheidsspecialist of huidtherapeut heeft de beschikking tot producten met een hoog gehalte aan salicylzuur, maar dit kun je zeker niet dagelijks gebruiken. Daarvoor is het veel te heftig. Gelukkig is er ook een alternatief voor thuisgebruik.

Zelf gebruik ik al een aantal jaar een exfoliant die milder is en is ontwikkeld voor dagelijks thuisgebruik. Start eerst met bijvoorbeeld 3 keer per week om te kijken hoe je huid hierop reageert. Is je huid wat gewend? Ga dan langzaamaan opbouwen naar dagelijks gebruik. Het product dat ik al een aantal jaar gebruik is hier uitermate geschikt voor. Gebruik naast de exfoliant ook een (milde!) reiniging én een vocht inbrengend masker of crème.

Direct resultaat

Het kan even duren voordat de acne zich terug gaat trekken, maar dat betekent niet dat je geen direct resultaat hebt. Een exfoliant is namelijk onwijs fijn voor je gezicht. Je huid ziet er direct stralender en verzorgder uit en voelt lekker glad. Ik krijg er zelf altijd een heerlijk schoon en fris gevoel van en vind ook dat de roodheid van de acne snel afneemt. Dat wil toch iedereen?

Door Lisanne

Hi! Mijn naam is Lisanne en op deze website schrijf ik over allerlei creatieve en lifestyle gerelateerde onderwerpen. Naast deze blog heb ik een bedrijf sinds 2020: Ownyourgoals. Ik houd van vakantie, vrijetijd en werk graag tijd- en plaats onafhankelijk. Mijn grootste droom is in het buitenland te kunnen wonen en werken wanneer ik dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *