di. mei 21st, 2024
massage roller

Een massage roller, ook wel een roller met verschillende patronen. Te gebruiken voor je benen, voeten, rug, nek, armen en eigenlijk bijna alle grote spiergroepen van je lichaam. Maar hoe gebruik je nu een massage roller en wat kan je er allemaal mee? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het gebruik van een massage roller, waar je ze kan kopen en ook hoe je er optimaal gebruik van kan maken.

In het kort: Wat doet een massage roller?

Een massageroller is een roller met een eigen ribbel patroon. Deze rol je over je spieren heen waardoor je spieren geprikkeld worden en langzaam ontspannen door de wisselende bewegingen. Heel stom, maar zie het als een deegroller met een patroon die je over het deeg rolt. Op de ene plek geeft het meer druk als op de andere plek. Dit doet een massageroller ook met je spieren wat kan zorgen voor een ontspannen gevoel.

Hoe gebruik je een massage roller?

Eigenlijk kan je een massage roller voor bijna je hele lichaam gebruiken. Het verschilt per type massageroller hoe je hem gebruikt. Hieronder een paar voorbeelden:

Een massage roller gebruiken voor je rug

Zorg ervoor dat je iets van een yoga matje erbij pakt die tijdens het gebruik van de roller ook comfortabel ligt. Leg de massageroller op het matje neer en ga er met je rug op liggen en met je knieën gebogen. Je merkt nu dat je een holle rug hebt, maar je mag je buikspieren gaan aanspannen. Hierdoor spannen ook de spieren in je rug aan. Nu kan je langzaam met je knieën afzetten en ze weer intrekken. Zo rol je over de roller heen en zal je langzaam merken dat je je rug masseert.

Een massage roller gebruiken voor je nek

Een massage roller kan best groot zijn. Het is dus even zoeken hoe je de massage roller het beste kunt gebruiken voor z’n klein stukje van je lichaam. Het handigste is om de massageroller weer op het matje neer te leggen en op je rug te gaan liggen met de massage roller in je nek. Vervolgens ga je de massageroller zelf niet rollen, maar rol je eigenlijk je nek van links naar rechts. Je wervels en spieren bewegen hierdoor over de roller.

Een massage roller gebruiken voor je benen

Afhankelijk van het gedeelte van je been of benen dat je wil masseren, ga je op je billen zitten, op je rug liggen of op je buik liggen. Ook hier laat je de roller weer het werk doen en zorg je ervoor dat hij weer rolt onder hetgene dat je wilde masseren. Bijvoorbeeld: je wil je bovenbenen wat meer laten ontspannen. Dan ga je in een soort plank positie liggen waarbij je bovenbeen op de roller drukt. Vervolgens zorg je met je andere been wat stabiliteit creëert en ervoor zorgt dat je heen en weer kan bewegen zodat het andere been kan ontspannen.

Een massage roller gebruiken voor je voeten

Ga op een stoel zitten en leg de massageroller op de grond neer. Rol vervolgens de massagerol rustig onder de bal van je voet heen en weer. Voer druk uit afhankelijk van wat fijn is.

Een massage roller aanschaffen

Tegenwoordig is een massageroller in verschillende winkels te verkrijgen. Van de Action tot de Decathlon, maar ook de flying tiger heeft soms van dit soort rollers. Bedenk van te voren goed waar je de roller voor wilt gebruiken en welke grootte daarbij handig is. Ze komen namelijk in verschillende soorten en maten. Kijk bijvoorbeeld naar het patroon van de roller, de hardheid, de lengte van de roller maar ook de diameter van de roller.

Mijn ervaring met het gebruik van een massage roller

Van mijn fysiotherapeut heb ik geleerd een massagerol te gebruiken voor- en nadat ik een thuis work-out heb gedaan om zo het bindweefsel van de spieren los te rollen. Hierdoor gaat de work-,out makkelijker en loop ik minder tegen mijn lichaam aan. Daarnaast herstel ik sneller en krijg ik minder last van spierpijn.

In het begin was het even zoeken naar de houdingen en bewegingen, maar als snel had ik door wat voor mij het beste werkte. Inmiddels kan ik ook echt merken dat mijn spieren wat losser zijn als ik hem gebruik. Net als dat je je losser voelt na een goede massage.

Disclaimer: mochten er grote fysieke klachten zijn raadpleeg dan altijd een specialist zoals een huisartsenpraktijk of fysiotherapeut.