di. mei 21st, 2024

De storm in mijn hoofd die maar nooit gaat liggen en high sensation seeker en hsp heet. De gedachten die niet te stoppen zijn en nooit overwaaien. Het malen, het piekeren en de oneindige gesprekken en ideeën die in mijn hoofd blijven waaien. Nooit dacht ik dat die storm, noem het gerust een orkaan, niet bij iedereen zou horen. Dat niet iedereen dit hoeft te ervaren. Sinds kort weet ik beter. Ik heb mijzelf beter leren kennen en herken mijn gedachten en patronen. Ik ben zoekende. Zoekende naar het pad dat mij helpt om hier mijn kracht en drijfveer van te maken.

Orkaankracht 10

Ja, orkaankracht. Zo zou ik het wel willen noemen. Zo voelt het af en toe. Mij hersenen leggen constant linkjes, zijn continu bezig met het bedenken van de volgende stap of herhalen een uitspraak of gebeurtenis van misschien wel meer dan drie jaar geleden. Ineens is het er heel hevig om vervolgens na een paar uur weer af te nemen. Zoals een orkaan die voorbij vliegt.

Constant zit ik in mijn hoofd. Mediteren is volgens iedereen de oplossing, maar ik word binnen drie minuten gek van mijn eigen gedachten. Ik dwaal af. Mijn aandacht gaat naar het gillende buurmeisje, de mauwende kat in de tuin of de wind die door de bomen raast. Natuurlijk mediteren kun je leren en oefenen, maar voor mij is het nog niet de juiste tijd.

Creatieve ideeën

Creatieve ideeën borrelen constant op. Iets waarvan ik vind dat ik gezegend ben. Ik leg snel linken, heb snel een groots plan in mijn hoofd en twijfel niet, waar een ander dit wel zou doen. Niets is voor mij te gek en elke uitdaging ga ik aan als het mijn interesse heeft. Ik verlies mijzelf in het idee. Ik ga er helemaal voor. De tijd raak ik uit het oog en voor ik het weet ben ik uren verder en heeft mijn lichaam al lang aangegeven dat ik eigenlijk even een pauze had moeten nemen. Sinds kort weet ik hoe dit heet: hyperfocus.

Conclusie: high sensation seeker & hsp

Een high sensation seeker. Daarmee kwam ik in aanraking toen ik Prikkels bijten niet van Saskia Klaaysen las. En toen viel alles op zijn plek. Iemand die altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen en zich niet kan focussen op één ding. Een high sensation seeker heeft snel de wildste ideeën en voert ze vrijwel direct uit. Een korte tijd wordt het nieuwste idee een obsessie en de high sensation seeker leert van alles over het onderwerp. Daarna verzwakt de interesse. Het nieuwe is eraf en ik ga weer op zoek naar de volgende uitdaging. Mijn psycholoog bevestigde dit.

Een toch kan ik overprikkeld raken. Ik wil van alles en ga compleet op in mijn enthousiasme, waardoor ik over mijn grenzen ga. Het lukt mij inmiddels om op tijd te stoppen met de activiteit, maar mijn hersenen stoppen niet. Die gaan door. Door met ideeën, door met het project, door met waar ik mee bezig was. En dus zit ik dan gefrustreerd op de bank. Opladen wil niet, want ik ben enthousiast. Ik leef met mijn ene voet op het gaspendaal en de andere op de rem.

Zoektocht

Het blijft een zoektocht. Een zoektocht die net begonnen is. Een nieuw pad dat ik ben ingeslagen. Ik zoek handvatten die voor mij werken. Die ik wel dagelijks kan implementeren, zonder dat het direct een obsessie wordt of dat ik het na zes dagen niet meer volhoud, omdat mijn interesse niet meer gewekt wordt. Been there, done that.

Kleine side note: de termen waarmee ik zwaai zijn zoveel meer dan mijn hersenspinsel die ik geschreven heb. Er zijn meer kenmerken en symptomen. Ook ADD heeft veel overlappende kenmerken of een multipotential. Ik ben nog zoekende en ben ik kruising tussen dit alles. Mocht je je hierin herkennen zoek dan eerst eens informatie op op internet. Uit mijn hersenspinsel kun je geen conclusies trekken 😊

Door Lisanne

Hi! Mijn naam is Lisanne en op deze website schrijf ik over allerlei creatieve en lifestyle gerelateerde onderwerpen. Naast deze blog heb ik een bedrijf sinds 2020: Ownyourgoals. Ik houd van vakantie, vrijetijd en werk graag tijd- en plaats onafhankelijk. Mijn grootste droom is in het buitenland te kunnen wonen en werken wanneer ik dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *