di. mei 21st, 2024
etherische olie burnout

Helpt een etherische olie bij een burnout? In dit artikel beantwoordt Maud van Purebyme.com deze vraag voor je en geeft ze een aantal tips.

We hebben allemaal periodes waarin we veel spanningen en stress ervaren. Maar wanneer deze periode lang duurt en de stress blijft aanhouden, kunnen we vervolgens last krijgen van een burn-out. Wanneer het jou voor een langere tijd niet lukt om alle ballen in de lucht te houden en je hebt daarnaast ook veel andere klachten, kun je last hebben van een burn-out. Een burn-out is voor velen een heftige periode en het herstel hiervan kan lang duren. Helpt een etherische olie bij een burn-out? In dit artikel gaan we het daar uitgebreid over hebben.

Wat is een burn-out?

Na een lange periode van stress en spanning kun je als gevolg daarvan een burn-out krijgen. Een burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand bent, zowel lichamelijk als geestelijk. Alle energiereserves zijn op en dit ga je steeds vaker merken. Je bent overbelast, overprikkeld en waarschijnlijk ontzettend moe.

Hoewel er vaak wordt gezegd dat een burn-out een psychisch probleem is, kun je dit ook heel duidelijk merken in jouw lichaam. Zo kun je diverse pijntjes ervaren (denk aan hoofdpijn, buikpijn, spierpijn), heb je moeite met slapen en ben je snel verkouden of grieperig. Ook heb je last van psychische klachten, zoals moeite met concentratie, een onrustig en opgejaagd gevoel hebben, angst- en paniekaanvallen, onzekerheid, geen keuzes kunnen maken, snel huilen en prikkelbaar zijn.

Herstellen van een burn-out

Het herstellen van een burn-out is vaak een lange weg met veel ups & downs. Vaak is hierin een praktijkondersteuner, psycholoog en/of bedrijfsarts bij betrokken, zij begeleiden jou dan door het proces. Samen zoek je uit waar de spanningen en stress vandaan kwamen en ga je oplossingen bedenken om dit nu en in de toekomst te voorkomen.

Gelukkig zijn er ook veel dingen die je zelf kunt doen om te herstellen van een burn-out. Het is belangrijk om te (leren) ontspannen en rust te pakken. Daarnaast ga je dingen doen die je leuk vindt om te doen, zodat je je energie en de energiereserves weer kunt opbouwen. Contact met andere mensen, beweging, gezonde voeding, een goede nachtrust en vooral structuur in de dag zijn erg belangrijk tijdens een burn-out.

Etherische oliën tijdens een burn-out

Helpt een etherische olie bij een burn-out? Laten we vooropstellen dat etherische oliën vooral een ondersteuning zijn en niet dé oplossing. Jouw burn-out heeft een reden/oorzaak en een etherische olie kan die oorzaak niet weghalen. Een etherische olie kan wel op een mooie manier het proces van de burn-out ondersteunen.

Bij een burn-out of burn-out klachten staat het lichaam altijd ‘aan’ en is er veel stress. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat etherische oliën een positieve bijdrage kunnen leveren aan ontspanning. Zo kunnen etherische oliën de ademhaling en hartslag verlagen en daarmee meer ontspanning creëren.

Door de wisselwerking tussen de verschillende componenten waaruit etherische oliën bestaan, kunnen zowel mentale als lichamelijke aspecten van een kwaal gezamenlijk worden aangepakt. Dat is precies waar het bij stress en een burn-out om gaat. Inmiddels zijn er duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar etherische oliën en de vele effecten daarvan op ons lichaam én onze mind.

Ontspannende etherische oliën

Om de spanning in ons lichaam (zowel fysiek als mentaal) af te bouwen, kun je kijken naar kalmerende en ontspannende etherische oliën.

  • Bergamot: Bergamot werkt ontspannend en geeft mentale kracht. Als je uit je evenwicht bent, zal bergamot etherische olie je kracht geven om de stabiliteit weer terug te vinden. Door de olie kun je de zonnige kanten van het leven weer ervaren. Bij vermoeidheid werkt de olie opwekkend en opbeurend. Ook bij angsten wordt deze olie veel ingezet.
  • Lavendel: Lavendel etherische olie staat bekend om haar ontspannende werking. Lavendel olie heeft een kalmerend en ontspannend effect. Het is een ideale olie om te gebruiken bij spanningen, stress, depressies en slapeloosheid. Het creëert een prettige en frisse sfeer, het ontspant de zenuwen en het is een fijne olie om te gebruiken bij het inslapen.
  • Atlasceder: Atlasceder is een ontspannende olie die onder ander bijdraagt aan meer stabiliteit. Zeker in tijden van angsten, zorgen en stress.
  • Roomse Kamille: Roomse Kamille staat bekend om haar rustgevende en kalmerende werking. De olie geeft je een warm en geborgen gevoel en zorgt er voor dat je je heerlijk kunt ontspannen.
  • Mandarijn: Mandarijn olie brengt ontspanning en kalmeert jou in tijden van stress. De olie wordt ook regelmatig ingezet bij negatieve gedachten, depressies en stemmingswisselingen. De olie laat jou de zonnige kant van het leven zien en haalt bij iedereen het kind weer naar boven. Het is een olie die jou een vrolijke boost geeft wanneer je dat nodig hebt.

Etherische oliën uit de Burn-out lijn

Een burn-out bestaat uit verschillende fases. Speciaal voor het hele proces van een burn-out heeft De Groene Linde een speciale lijn gemaakt met etherische oliën bij een Burn-out. Deze lijn is onder andere verkrijgbaar bij PURE by Me.

Een etherische olie heeft dus een ontspannende werking tijdens jouw burn-out en kan veel ondersteuning bieden tijdens je herstel. Je kunt de oliën op verschillende manieren gebruiken.

Door Maud