di. mei 21st, 2024
Hoe etherische olie gebruiken

Hoe kun je een etherische olie gebruiken? Veel mensen vragen zich dit af. Daarom vroegen we Maud van Purebyme een blog te schrijven over 5 simpele manieren waarop je etherische oliën kunt gebruiken. Het is namelijk gemakkelijker dan je denkt!

Etherische oliën zorgen voor een heerlijke geur, maar ze doen veel meer dan dat. Ze kunnen ons zowel fysiek als mentaal en emotioneel op een mooie manier ondersteunen. Dit kan onder andere door inhalatie of gebruik op de huid. Misschien heb je etherische oliën al een aantal keer voorbij zien komen of heb je zelfs wat flesjes in huis. Maar hoe gebruik je etherische oliën en hoe pas je ze toe in het dagelijkse leven?

Etherische olie gebruiken: 5 manieren

Er zijn veel verschillende toepassingen om etherische oliën te gebruiken, maar hoe kun je etherische oliën nou makkelijk en simpel inzetten? Zodat je op een veilige en efficiënte manier kunt genieten van de geur én de kracht van de olie? Hieronder lichten we 5 simpele en veelgebruikte manieren toe.

Aromadiffuser

Een aromadiffuser is een van de meest gebruikte methoden om etherische oliën te gebruiken. Het is een apparaatje die koud water verdampt. Wanneer er etherische oliën in de diffuser zitten, worden deze ,samen met het water, heel fijn verneveld en in de lucht geblazen. Zo kun je een heerlijk geurende sfeer aan je huis geven en zelf ook profiteren van de werking van de etherische oliën. Kies bijvoorbeeld voor een kalmerende etherische olie, zoals Lavendel of Bergamot, om te ontspannen. Of kies juist voor oliën als Pepermunt en Rozemarijn om jouw energie een flinke boost te geven.

Roll-on

Ook een roll-on met etherische olie, ook wel een roller, wordt veel ingezet om etherische oliën te gebruiken. Een roll-on is een flesje met etherische oliën en een basisolie (ook wel een draagolie genoemd) er in en een roller-dopje er op. Met het rollerballetje rol je de inhoud van het flesje op jouw huid. Het is belangrijk dat er een goede basisolie, zoals Jojoba olie, in zit, omdat etherische oliën nooit puur op de huid gebruikt mogen worden. Een roll-on stop je makkelijk in je tas, zodat je jouw favoriete olie altijd binnen handbereik hebt.

Massage met etherische olie

Een massage is al een heerlijk momentje van ontspanning en verwennerij. Maar wanneer je etherische oliën toevoegt aan jouw (neutrale) massageolie, kun je dit momentje nog fijner maken. Kies bijvoorbeeld voor etherische oliën die jou extra laten ontspannen of een fijne verlichting bieden bij spierpijn! Zelf een massageolie maken? Gebruik dan ongeveer 15 tot 20 druppels etherische olie op 100ml basisolie of neutrale massageolie.

Inhaleren

Je kunt aromatherapie zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Makkelijker dan deze tip wordt het niet: draai de dop van het flesje met etherische olie en hou je neus er een paar centimeter boven. Inhaleer diep de geur in en geniet meteen van de werking. Je kunt hierin kiezen voor een enkelvoudige olie (zoals Lavendel of Sinaasappel) of juist voor een samengestelde mix.

Wil je liever jouw eigen mix maken? Maak dan een aroma inhaler. In de inhaler zit een staafje waar je etherische oliën op kunt druppelen. Zo kun jij jouw favoriete blend altijd overal mee naartoe nemen. Fijn om iets mee te nemen naar kantoor om jouw concentratie te verbeteren, een inhaler op jouw nachtkastje om de nachtrust te bevorderen of misschien een inhaler in de auto bij wagenziekte.

In bad of een voetenbad

Wil jij jouw eigen wellnessmomentje creëren? Dan kun je etherische oliën ook gebruiken in bad of een voetenbadje. Etherische oliën mengen niet met water. Wanneer je ze puur in het badwater druppelt, blijven ze als een laagje op het water drijven. Zo kunnen ze in direct contact komen met jouw huid en dan kun je last krijgen van huidirritaties.

Meng daarom voor een bad zo’n 6 tot 10 druppels van jouw favoriete etherische olie met twee flinke handen badzout en voeg hier een scheut basisolie aan toe. Je kunt ook een neutrale badolie of badschuim gebruiken. Voor een voetenbadje kun je hetzelfde gebruiken, maar hou dan maximaal 5 druppels aan.

Andere toepassingen

Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen om etherische oliën te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan DIY schoonmaakrecepten, zelf een spray maken om de lucht in huis te verfrissen of om jouw skincare routine een upgrade te geven.

Hoe ga jij jouw etherische olie gebruiken?

Dankjewel Maud voor dit handige lijstje. Hoe ga jij jouw volgende etherische olie gebruiken? Of ken jij nog een aantal andere toepassingen? Laat het ons weten! Ben nog op zoek naar een etherische olie die voor jou werkt? Bezoek dan eens de webshop van Maud. Je vindt hier niet alleen een uitgebreid assortiment aan oliën, maar ook super handige tips over toepassingen bij verschillende klachten. 

Door Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *