di. mei 21st, 2024
Hoe werkt een massage gun?

Misschien heb je wel eens gehoord van de mogelijkheid om met een tennisbal je spieren een beetje los te masseren. Vele mensen hebben er baat bij. Maar hoe werkt een massage gun en wat zijn de voordelen? In dit artikel alles over mijn nieuwste verslaving: de massage gun!

Hoe gebruik je een massage gun? – kort antwoord

Dit is hoe een massage gun werkt: Je pakt je (opgeladen) massage kun en kiest een opzetstuk dat je wilt gebruiken. Zodra deze er op zit kan de massage gun aangezet worden. Het is dan van belang om even te kijken welke stand de juiste is voor wat je wil masseren. Zo simpel is het! Vervolgens is het alleen uitkijken dat je de massage gun echt alleen op de spieren gebruikt en niet op je botten.

Werkt een massage gun nou echt?

Net als dat een gewone massage op een bank door bijvoorbeeld een masseur voor iedereen verschilt qua werking, verschilt de werking van een massage gun ook per persoon. De een heeft er meer baat bij dan de ander. Maar net als bij een gewone massage zorgt het voor het versoepelen van spieren, doordat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden. Heb jij dus veel baat bij een massage? Dan kun je er vanuit gaan dat de massage gun een zelfde werking heeft.

Een massage gun voor het eerst proberen

De eerste keer dat je hem in de hand hebt zal je merken dat het even zoeken is. Er zijn vaak verschillende knopjes en verschillende opzetstukken. Afhankelijk van het type massage gun is het even kijken hoe hij aan moet. Daarnaast zit er op de meeste massage gun een bescherming, waardoor hij het alleen doet als hij niet aan de oplader zit. Test verschillende standen uit en kijk vooral ook naar wat voor jou fijn aanvoelt. De hogere stand kan heftig aanvoelen, terwijl een ander er helemaal van ontspant.

De voordelen van een massage gun

  • Verschillende spiergroepen masseren. Door de verschillende opzetstukken kan je gemakkelijk zelf meerdere spiergroepen masseren. Zo kan je met de massage gun gemakkelijk zelf je onderrug of schouders masseren.
  • Masseren zonder olie. Er is geen bij het gebruik van een massage gun geen massage olie nodig en dat is voor vele die massage olie maar gedoe en plakkerig vinden een groot voordeel. Daarnaast pak je hem er daardoor ook snel en gemakkelijk bij!
  • Stapje voor stapje masseren. Je hoeft geen specialist te zijn om je bindweefsel met de massage gun te masseren, maar door stapje voor stapje het apparaat hoger te zetten lukt het je toch om het bindweefsel goed te masseren.
  • Pijnverlichting, maar ook het verspoelen van spieren. De massage gun is voor vele doeleinden te gebruiken en daardoor ook voor heel veel mensen geschikt. Voor iemand met een chronische ziekte die pijnverlichting zoekt is het apparaat te gebruiken, maar ook voor een sporter die de spieren wil versoepelen.
  • Pas op: de massage gun is verslavend! 😉 Ik was in het begin sceptisch, maar ik kan inmiddels niet meer zonder.

De nadelen van een massage gun

  • Het kan in begin zoeken zijn hoe je een massage gun gebruikt. Geef jezelf de tijd!
  • Ze kunnen veel geluid maken. Het is een elektrisch apparaat en dus maakt het geluid. Dit kan per massage gun verschillen. Hoe harder de stand hoe meer geluid.
  • Je moet ze opladen. Er zit een oplader bij de massage gun en hoewel de batterij lang mee gaat komt er een moment dat hij opgeladen moet worden. Helaas gebeurt dit altijd op het moment dat je de massage gun hard nodig hebt, haha.

Welke massage gun is fijn?

Er zijn heel veel massage guns op de markt. De een complexer en duurder dan de ander. Maar hoe weet je nu wat fijn is? Je bent niet de eerste met deze vraag en dus kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

Allereerst is het handig om te kijken wat is je doel. Wil je graag wat soepelere spieren zodat je iets langer tussen je fysio afspraken kan hebben? Of ben je een fanatieke sporter?

De volgende afweging is het aantal opzetstukken. Er zijn massage guns met een hele hoop opzetstukken, maar als je weet dat je hem alleen wil gebruiken voor je schouders dan is het opzetstuk wat op een ‘vork’ lijkt ook al heel fijn en heb je bijna niet meer nodig.

Denk als derde aan je budget. Hoewel je met een massage gun heel wat bezoekjes aan een fysiotherapeut of masseur kan vermijden is het toch ook belangrijk om te kijken welk budget heb je voor een massage gun. Zo zijn er massage guns voor €50 of €80 maar ook voor €200.

Eventuele andere onderdelen waar naar gekeken kan worden is het gewicht van de massage gun, wel zo fijn als je arm niet verzuurt terwijl je hem gebruikt. Maar ook of er een handige tas of koffer is voor alle onderdelen en hoelang de batterij van de massage gun mee gaat.

Alternatief voor een massage gun: massage kussen

Heb je veel last van nek- en schouderpijn? Dan is een massage kussen wellicht iets voor jou. Met dit massage kussen behandel je effectief nek- en schouderpijn.

Wat mij betreft is de massage gun een dikke aanrader. Het was even zoeken in het begin maar inmiddels pak ik hem er regelmatig bij. Na het sporten, na een lange werkdag, maar ook als ik merk dat ik een stijve nek heb doordat ik verkeerd heb geslapen.