di. mei 21st, 2024
is massage goed voor je? In dit artikel kom je het te weten.

Als je al eens een massage hebt gehad dan weet je waarschijnlijk wel hoe fijn dit kan zijn. Maar is een massage nu echt zo goed voor je? Of geeft het je alleen maar een ontspannen en fijn gevoel? Voor dit artikel zocht ik de gezondheidsvoordelen voor je uit!

Kort antwoord: Is een massage goed voor je?

Een massage is goed voor het verlagen van stress, de versterking van je immuunsysteem, een betere doorbloeding en tenminste vier andere dingen die ik verderop in dit artikel bespreek.

Een massage is goed voor het verlagen van stress

Tijdens een massage komen er verschillende positieve stoffen vrij in je lichaam. Denk daarbij aan endorfine. Endorfine is een stofje dat ook wel de ‘natuurlijke pijnstiller’ wordt genoemd en zorgt voor een gevoel van plezier en euforie. Endorfine werkt stress verlagend doordat het effect heeft op het stofje cortisol:

Het stofje cortisol en stress

Cortisol is een stofje dat in je bijnieren wordt geproduceerd. Normaliter is het cortisolgehalte in je bloed in de ochtend het hoogste en neemt de hoogte van het stofje in je bloed gedurende de dag af. Het zorgt ervoor dat je in de ochtend wakker wordt en opstaat en in de avond vertraagd en moe wordt.

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam eerst adrenaline aan, maar op de lange termijn gaat dit over in cortisol. Zo hebben mensen die langdurig met stress te maken hebben een verhoogd cortisol gehalte in hun bloed. Ze staan op met een te hoog gehalte aan cortisol of de cortisol neemt gedurende de dag niet af. Doordat de cortisollevels continu op dezelfde hoogte blijven, ga je je opgejaagd een gestrest voelen. Blijven je bijnieren voor een te lange periode teveel cortisol produceren? Dan loop je het het risico dat je een bijnieruitputting ontwikkeld.

Een massage kan helpen het cortisol niveau in je bloed te verlagen. Dit komt doordat de endorfine die tijdens een massage vrijkomt de productie van cortisol belemmerd en daarmee dus indirect je stress verlaagd.

Versterking van je immuunsysteem

Hierboven schreef ik al over je bijnieren, maar ook jouw immuunsysteem wordt blij van een heerlijke massage. Cortisol is namelijk een dooddoener voor je immuunsysteem. Het belemmerd de versterking van je afweer waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Bedenk maar eens hoeveel mensen na een stressvolle periode of tijden hun vakantie ziek worden.

Meer witte bloedcellen

Echter, naast de verlaging van cortisol is er meer dat je immuunsysteem versterkt. Dat een massage goed voor stress is, is inmiddels wel duidelijk, maar wist je dat een stevige massage ook de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert?

Volgens diverse onderzoeken verandert de samenstelling van je bloed tijdens een massage en worden er meer witte bloedcellen aangemaakt. Witte bloedcellen ruimen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en afgestorven cellen in je lichaam op. De toename van de witte bloedcellen in je lichaam is dus een lekkere boost voor je immuunsysteem!

Een betere doorbloeding

Een andere effect van massage is de verbeterde doorbloeding in de spieren. Je spieren worden lekker warm en soepel en kunnen de afvalstoffen die iedere dag aangemaakt worden in je lichaam beter afvoeren. Daarbij wordt er door de verbeterde doorbloeding ook meer bloed met verse voedingsstoffen naar je spieren gebracht. Dit zorgt er op zijn plaats weer voor dat je spieren beter kunnen herstellen na bijvoorbeeld inspanning. Geen wonder dat een sportmassage zo goed voor je is!

Wat doet een massage verder met je lichaam?

De bovenstaande punten zijn positieve effecten die direct tijdens een massage in werking gezet worden. Dit zijn biologische processen. Maar naast deze drie effecten zijn er ook heel veel voordelen die hier uit voortvloeien. Vooral als je met enige regelmaat een massage neemt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Beter slapen. Doordat je meer ontspannen bent en je cortisol lager is (vooral in de avond) kun je beter in slaap komen en slaap je ook dieper.
  • Je voelt je gelukkiger. Door de aanmaak van gelukshormonen (zowel endorfine als oxytocine) zit je lekkerder in je vel.
  • Je hebt minder last van pijntjes. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn of nekpijn. Alle twee mega vervelend. Neem je met regelmaat een massage dan worden je spieren steeds soepeler en nemen ook de pijnklachten af. Vooral weer in combinatie met het gelukshormoon Endorfine. Dit was immers een natuurlijke pijnstiller.
  • Je huid ziet er frisser en stralender uit doordat je doorbloeding verbetert.

Om direct te kunnen profiteren van al deze voordelen heb je natuurlijk nog wel een masseur nodig die je lekker kan masseren. We kennen immers allemaal die partner of vriendin die na 2 minuten al loopt te klagen dat zijn of haar handen pijn doen van het masseren. Naast dat je er niet zoveel aan hebt gebeurt het ook niet professioneel.

Ben jij overtuigd en zie jij al deze voordelen wel zitten? Dan kan ik je zeker aanraden om eens bij deze verzamelwebsite te kijken. Heb je direct een overzicht van alle masseurs en soorten massages bij jou in de buurt! Wil je niet wachten op een afspraak, maar het liefst zo snel mogelijk een massage? Kijk dan eens of een massageapparaat waarmee je jezelf gemakkelijk kunt masseren iets voor jou is.

Door Lisanne

Hi! Mijn naam is Lisanne en op deze website schrijf ik over allerlei creatieve en lifestyle gerelateerde onderwerpen. Naast deze blog heb ik een bedrijf sinds 2020: Ownyourgoals. Ik houd van vakantie, vrijetijd en werk graag tijd- en plaats onafhankelijk. Mijn grootste droom is in het buitenland te kunnen wonen en werken wanneer ik dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *