di. mei 21st, 2024
Spijkermat voordelen

Een spijkermat, ook wel acupressuurmat genoemd, is een do-it-yourself mat waarmee je jezelf op een gemakkelijke en laagdrempelige manier een acupressuurbehandeling kunt geven. In dit artikel zet ik de werking én voordelen voor je op een rijtje.

Wat doet een spijkermatje met je lichaam? – Kort antwoord

Een spijkermat zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, kan chronische pijn verlichten, angst verlagen en je slaap verbeteren. De drukpunten (ook wel de spijkertjes) op de mat drukken op allerlei zenuwuiteinden in je lichaam. Daardoor wordt er heel kort een pijnprikkel gestuurd naar je hersenen. Je hersenen maken vervolgens hormonen aan (endorfine en oxytocine). Deze hormonen zorgen ervoor dat de pijnprikkel geblokkeerd wordt, je je beter gaat voelen en ontspant.

Wat is een acupressuurmat precies?

Zoals op de foto is te zien, is het een matje waar je op kan gaan liggen met je rug of buik, maar je kan hem ook onder je voeten leggen of hem meer gebruiken als kussen, zodat het de nek en de schouders stimuleert. Op de mat zitten allemaal rondjes met daarop punten. Bijna iedereen kent het beeld wel van een houten plank met duizenden spijkers er in. Dit lijkt er een beetje op maar dan lichaamsvriendelijker.

De punten van het matje drukken op verschillende drukpunten in je lichaam. Deze drukpunten prikkelen het zenuwstelsel op een goede manier, verlagen de bloeddruk en doordat je ontspant, ontspannen ook jouw spieren. Je hele lichaam komt in rust modus.

Nu kan ik mij voorstellen dat je denkt: dit heb ik nodig! En dat snap ik helemaal! Maar wees niet te enthousiast en bouw het gebruik rustig op. Dus gebruik hem in het begin gerust maar vijf minuten om het uiteindelijk op te bouwen naar 40 minuten.

Is de acupressuurmat toch een brug te ver? Misschien is een gewone massage dan meer iets voor jou.

Wanneer gebruik je een spijkermat?

Een spijkermat kan je op allerlei verschillende manieren inzetten. Denk aan een meditatie om de dag te beginnen of te eindigen, het ontspannen van je spieren na veel stress. Je kunt ook prima op je spijkmat gaan liggen na een sportsessie om de doorbloeding te stimuleren. Er zijn mensen die beweren dat je er beter van slaapt, rustiger wordt in je hoofd. Stressklachten worden verminderd.

Hoe lang mag je op een spijkermat liggen?

Uiteindelijk is het belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt. Het effect is direct. Of je nu 5 of 45 minuten op de mat ligt. Dit maakt niet uit. Aangeraden wordt om iedere dag zo’n 20 minuten op de mat te liggen. Het liefste op een vast moment van de dag. Maar werkt dit voor jou niet kijk dan vooral naar wat wel werkt!

Andere voordelen van een spijkermat

Naast dat de spijkermat ervoor zorgt dat je er beter van gaat slapen en meer ontspannen bent, heeft het volgens experts nog veel meer voordelen. Zo werkt het pijn verlichtend bij chronische pijn en hebben vooral mensen met lage rugpijn baat bij de mat. Het is een (goedkoper) alternatief voor acupunctuur en acupressuurmassages.

Als klap op de vuurpijl kan de mat ervoor zorgen dat je ‘s ochtends een energieboost krijgt en kan het angst verminderen als je het regelmatig gebruikt.

Nadelen van een spijkermatje

Naast dat er een hele hoop voordelen zijn, zijn er ook altijd nadelen. Zo ook in dit geval! Zo kan het zijn dat je te gevoelig bent voor het matje en je daardoor last krijgt van je huid. Je kan ervoor kiezen om er dan een dun dekentje tussen te leggen, maar het kan zijn dat de huidirritatie er alsnog is. En daarnaast is er nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de matjes. Er zijn dus een hoop experts en ervaringsdeskundigen, maar uiteindelijk is het toch een kwestie van zelf ontdekken…

Een spijkermatje voor de eerste keer proberen

Een hoop redenen om een spijkermatje eens uit te proberen. De een zweert erbij en de ander heeft het meerdere keren uitgeprobeerd en vindt het niks. In het begin kan het zijn dat het wat zeer doet, maar het zal je verrassen hoe snel het eigenlijk heel aangenaam aanvoelt. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Zeker in een wereld waarin we vaak achter de computer werken en al snel onze schouders vast zitten. Wil je graag een matje bestellen? Ik kocht die van mij bij Bol.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *