In dit artikel vind je 5 schrijftips voor het schrijven van je boek of verhaal. Deze schrijftips zijn door auteur Sanne Hillemans opgesteld. Sanne heeft onlangs een boek uitgebracht, waarin ze nog meer tips en tricks deelt rondom het schrijven. Daarom leek het mij perfect om haar te vragen voor een gastblog! Nieuwsgierig naar dit boek en haar tips? Lees verder!
Het is een lang artikel geworden, dus maak vooral gebruik van de inhoudsopgave.
Wie is Sanne Hillemans?
In 2016 besloot Sanne dat ze haar verhalen met de wereld wilde delen en sindsdien heeft ze vijf boeken gepubliceerd. In mei 2020 gaf Sanne een e-book uit, bomvol tips over schrijven en uitgeven. Niet alleen vertelt ze over haar ervaringen in de afgelopen jaren, ook deelt ze wijsheden omtrent de mindset die je nodig hebt als jij wilt dat jouw (volgende) boek er komt!
Schrijftip 1: De gouden regel voor een eerste versie
Je eerste versie hoort prut te zijn. Het is mooi meegenomen als er al stukken in zitten waar je tevreden over bent, maar het is heel normaal dat je nog sceptisch bent over je eigen werk als het net op papier staat. Sterker nog, dat blijf je waarschijnlijk nog na de laatste versie, want we zijn nu eenmaal altijd heel kritisch naar onszelf.
Een belangrijke quote voor iedereen, maar vooral voor schrijvers:
“Done is better than perfect because there is no perfect without done”
Done gets results
Goed om aan te stippen dat perfect sowieso niet bestaat, niets is ooit perfect in iedereens ogen. Als je tijdens het schrijven constant streeft naar perfectie, kan dat alleen maar zorgen voor stilstand. Done gets results. Uren nadenken over die ene zin is op dat moment pure tijdverspilling.
Het is veel makkelijker om dingen te verbeteren. Wacht na het schrijven minstens een paar weken voordat je er weer induikt, zodat je er met een nieuwe blik naar kijkt. Je innerlijke criticus mag vervolgens helemaal losgaan op je manuscript als het eenmaal af is, dan kun je naar hartenlust herschrijven en aanpassen.
Wees je bewust van je mindset
Maar pas ook hier op met zomaar dingen verwijderen of te veel veranderen, ben je goed bewust van je mindset op dat moment. Soms heb je zo’n dag waarop alles wat je van jezelf terugleest slecht lijkt. Als je er op dat moment objectief naar kijkt en ziet dat de kwaliteit niet goed is, oké. Maar het is een ander verhaal als je vastzit in negatieve gedachten over je eigen werk en daarom overhaaste beslissingen maakt. Ik raad je aan op zo’n moment te stoppen met herschrijven en andere keer verder te gaan.
Soms is creativiteit net zo lang (onbewust) nadenken over iets, tot de oplossing opeens voor de hand liggend is.
Schrijftip 2: schrijf alsof niemand het gaat lezen
Je druk maken om wat mensen van je verhaal vinden, nog voordat het überhaupt klaar is om door anderen gelezen te worden, is vaak een onbewust proces, maar ook dé manier om jezelf writersblock aan te praten. Daarom vertel ik je dit, zodat je er bewust van wordt.
Wanneer je aan het schrijven bent, is er geen ruimte voor dit soort gedachtes.
Probeer je tijdens het schrijven niet te laten tegenhouden door de (mogelijke) mening van andere mensen. Laat je niet eens tegenhouden door je eigen mening! Schrijf je verhaal alsof niemand het ooit gaat lezen, maar wel zoals het zich afspeelt in de creatieve omgeving van jouw brein.
Mijn ervaring
Toen ik bezig was met het herschrijven van mijn boek De actrice in mij, was ik mezelf onbewust aan het tegenhouden. Er zit een seksscène in het boek. Sterker nog, er zitten meerdere seksscènes in het boek. En het enige waar ik aan kon denken was dat mijn opa die seksscènes zou lezen. Niet bepaald bevorderlijk voor mijn motivatie. Onbewust heeft dit me maanden tegengehouden van het zetten van de volgende stappen in het proces, maar uiteindelijk is het iets waar ik me van bewust werd en me overheen heb moeten (en kunnen) zetten.
Het zijn kleine dingen die je vaak zelf niet eens door hebt, dus als je vast zit met een verhaal of uitstelgedrag vertoont, ga dan eens bij jezelf te rade of er niet meer achter zit. Of er niet een oordeel is van jezelf, of een overtuiging over je omgeving, waardoor je vast zit.
Het is niet altijd makkelijk, maar het belangrijkste is dat je trouw blijft aan je eigen verhaal.
Schrijftip 3: Begin in het midden
Vaak blijven we lang hangen als we net beginnen met een nieuw verhaal, een nieuw hoofdstuk of een nieuwe alinea. Je staart naar de lege pagina, de knipperende cursor en denkt na over die perfecte eerste zin. #tijdverspilling.
Mijn advies
Hou op met nadenken over de eerste zin en begin lekker halverwege. Het is soms erg moeilijk om een scène goed te openen en erover nadenken kost je waardevolle schrijftijd, terwijl het vaak zo uit je vingers komt rollen als je eenmaal bezig bent. Dus start lekker halverwege de scène en werk van daaruit verder. Uiteindelijk kun je terug naar het begin om aan te vullen wat je hebt overgeslagen, maar dan heb je de flow al opgewekt.
Probeer het eens!
Schrijftip 4: verveel je!
Technologie brengt ons vele voordelen. Dat notitieboekje dat je digitaal altijd bij je kunt dragen. Contact houden met vrienden en familie tijdens een internationale quarantaine. Alle informatie kunnen opzoeken die je maar nodig hebt…
Maar één van de grootste nadelen van de technologie wordt niet vaak genoemd en dat is dat we het altijd gebruiken om momenten van verveling te bestrijden. Het klinkt misschien tegenstrijdig, dat je je moet vervelen om productief te zijn, maar als het gaat om creativiteit is het zeker waar.
Ideeën tijdens het douchen
Veel van ons zijn bekend met het fenomeen dat je onder de douche de beste ideeën krijgt en mijn theorie is dat het komt omdat je daar je telefoon maar beter niet mee naartoe kunt nemen. In de douche heeft je brein volledig vrij spel! Maar op de momenten door de dag heen dat dit effect vroeger nagebootst werd, leiden we onszelf nu af. Wachtend op het openbaar vervoer controleren we even of we geen berichten hebben. Terwijl we reizen naar de andere kant van de stad zijn we op onze telefoon een boek of artikel aan het lezen. Als we te vroeg zijn voor een afspraak controleren we nog even snel of iemand iets gepost heeft op social media (wat nooit zo is, want je had het vijf minuten geleden nog gecontroleerd!).
Zoek verveling op
Probeer niet in elk moment van stilte je telefoon te pakken en zo je creativiteit te dempen. Zit stil, laat je gedachten gaan, kijk om je heen. Verveling is één van de vele plekken waar creativiteit zich verschuilt, en je hoeft er niet eens goed naar te zoeken.
Schrijftip 5: Nooit meer writersblock
Het is tijd om te schrijven. Je hebt precies een uur, genoeg tijd om een aantal woorden op papier te zetten en verder te bouwen aan je droom om een boek uit te geven. Je drinkt je glas water leeg, strekt je uit, start je computer op en plaatst je vingers vol zekerheid op de toetsen.
Vooruit, je hebt nu alle tijd. Begin dan. Toen je een paar dagen geleden aan het schrijven was zat je er zo lekker in, je hoeft alleen maar verder te gaan met het volgende hoofdstuk. Hoe kan die beginnen? Wat moet er eigenlijk nu gebeuren? O ja, twee personages moeten elkaar ontmoeten. Maar hoe?
Zelf zat ik vaak genoeg met dit soort vragen op het moment dat ik eindelijk tijd had om te schrijven, en ik heb vier manieren gevonden om dit tegen te gaan.
- Eindig elke schrijfsessie met een opdracht voor jezelf. Aan het eind van een scène weet je vaak heel goed hoe het verhaal verder moet, óf weet je waar je over na moet denken om verder te gaan. Wat voor mij altijd helpt is om mezelf een opdracht te geven op het moment dat ik stop met schrijven. Denk aan dingen als:
• Wat moet er nu gebeuren om het verhaal vooruit te helpen?
• Hoe moeten twee personages elkaar ontmoeten?
• Waar worstelt mijn personage mee en hoe kan ik dit het beste laten zien?
• Met welke zin kan ik de volgende scène beginnen?
Het zijn simpele vragen, maar op het moment dat je er een paar dagen over nadenkt in de tijd dat je niet kan schrijven, zorgt het voor een heel duidelijke missie op het moment dat je weer tijd hebt om verder te werken aan je verhaal.
- Stop middenin je flow
Nu zal ik eerlijk bekennen dat ik dit zelf nooit doe, want mijn flow is heilig. Maar ik weet dat dit sommige mensen kan helpen, dus noem ik het hier toch. Meestal is het tijdens het schrijven van een scène waarvan je precies weet wat er moet gebeuren niet zo moeilijk om door te schrijven. Het lastigst is beginnen.
Dus als je middenin die scène stopt, leef je daarna constant toe naar het moment waarop je verder kan en is het makkelijker meteen de draad weer op te pakken!
Net zoals dat het helpt om halverwege een scène of hoofdstuk te starten, kan het ook helpen om dat te doen als je het schrijven weer opstart en niet weet hoe je verder moet. Laat het los dat je nieuwe stuk perfect moet aansluiten op wat je de vorige keer hebt geschreven, dat kan altijd later samengevoegd worden. Het belangrijkste is dat die woorden op papier komen, op wat voor manier dan ook.
- Start met een brainstorm
Wat ook goed kan helpen is door simpelweg de tijd te nemen na te denken over het vervolg van je verhaal. Ga zitten, sluit je ogen en verplaats je naar het verhaal dat je aan het schrijven bent. Wat gebeurt er om je heen? Waar hebben personages behoefte aan? Hoe kun je het verhaal vooruit brengen?
Soms helpt het om je gewoon in te beelden wat er gaat gebeuren – iets wat vaak automatisch gebeurt als je al in de flow zit – maar je kunt ook starten met een concrete vraag, zoals de vragen bij de eerste tip. - Werk alle mogelijkheden uit
Soms zit je zo diep in je verhaal dat je er met een simpele brainstorm niet meer uitkomt. Misschien heb je je personage zoveel aangedaan dat je niet weet hoe hij of zij er ooit weer bovenop komt (dit gebeurt mij nogal eens, haha!) of zijn de gebeurtenissen die je had bedacht op, maar is het verhaal nog niet af.
Probeer eens een lijstje te maken met alles wat er mogelijk kan gebeuren. Niets is te gek. Een nieuwe personage introduceren? Een mentale inzinking? Een ongeluk? Er zijn zoveel mogelijkheden, maar wanneer je deze daadwerkelijk allemaal op een rijtje gaat zetten zal je sneller dan je verwacht al de beste optie hebben gevonden en weer door kunnen met schrijven.
Nog meer schrijftips
Zoek je nog meer wijsheid en inspiratie om jou te helpen met jouw boek? Kijk dan op: https://www.sannehillemans.nl/55-tips/
Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips. Laat het me vooral weten, bijvoorbeeld via Instagram!
Bedankt Sanne voor je waardevolle tips! Ik hoop dat veel lezers er iets aan hebben! Heb je helemaal nog geen idee voor een plot, maar ben je wel geïnspireerd om te gaan schrijven? Misschien heb je wat aan: brainstormen voor je verhaal
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees meer over affiliate links.